7 motive pentru care trebuie să mergi toamna în Italia

0
82

Deschiderea către mare este doar unul dintre motivele pentru care majoritatea turiștilor aleg să viziteze Italia în anotimpul fierbinte însă noi ți-am pregătit 7 motive pentru care ar trebui s-o vezi acum – toamna!

1. Culorile specifice

Fie că este vorba de modul în care razele joase ale soarelui luminează clădirile cu cărămidă roșie sau modul în care se îmbină nuanțele de roșu, galben și cărămiziu ale frunzelor, un lucru este sigur: paleta coloristică a toamnei este prezentă în toată splendoarea ei de la un capăt la altul al Italiei. Toate aceste culori fac din fotografie o plăcere, mai ales când ai și un lac în apropiere în care să se oglindească totul.

2. Străzile sunt doar ale tale 

Străzile, restaurantele, muzeele și restul atracțiilor turistice din peninsule sunt adesea umplute la refuz pe întreaga perioadă a verii, ba chiar începând cu luna mai. Ce înseamna asta? Înseamnă că vei avea de plătit note umflate la restaurante, te vei „bucura” de cozi la muzee și te vei chinui nespus să faci o poză unei atracții turistice fără să-ți apară alți 30 de curioși în cadru.

Toate acestea se schimbă, însă, odată cu schimbarea culorii frunzelor din copaci. Toamna, fluxul de turiști este mai scăzut și, în plus, italienii se întorc la rândul lor din concedii. Asta înseamnă că tu, turistul tomnatic, te vei putea bucura de toate afacerile locale redeschise după perioada concediilor din vară. Asta ca să nu mai zic că vei putea găsi o masă liniștită la un restaurant sau că străzile nu vor aduce cu un peisaj din Hong Kong.

3. Festivalurile dedicate pofticioșilor

Toamna reprezintă perioada strângerii recoltelor. Asta se traduce, în Italia, printr-o varietate de festivaluri în fiecare colțișor al țării care celebrează diversele produse locale. Așa că este momentul ideal pentru a te aventură la un sagra (festival al mâncărurilor). Le găsești în multe orașe și orășele, unele oferind trufe, altele ciuperci, fructe de pădure sau sosuri de diferite feluri.

Trebuie să treci pe la festivalul dedicat trufelor albe care are loc în octombrie în Alba (Piemont). Alte festivaluri de luat în seamă sunt cel al vinetelor din Savona și cel din Massa Lubrense care se închină la limoncello. Tot la jumătatea lunii ce tocmai se termină (adică vă puteți plănui de pe-acuma călătoria de la anul!) are loc și festivalul Eurochocolate în Perugia.

Chiar dacă nu găsești vreun festin al mâncării în apropierea locului în care te afli, nu e o problemă. Oricum piețele de peste tot sunt pline cu legume proaspete însă, ai grijă, s-ar putea să adulmeci mai întâi aroma de castane prăjite!

Ca un bonus, multe restaurante pregătesc și farfurii specifice perioadei așa că nu ar fi o idee rea să-ți întreb ospătarul ce ți-ar recomanda din produsele sezoniere. 

4. Patria vinurilor

Noi am pus pe poziția a 4-a informația esențială și de toți cunoscută că toamna este anotimpul vinurilor. Știm că pentru tine poate este pe prima poziție așa că uite detaliile esențiale: în fiecare dintre cele 20 de regiuni ale Italiei se culege recolta de struguri. Astfel că majoritatea orășelelor și chiar satelor au festivaluri ale strugurilor (Sagra dell’uva), unde poți gusta și varietățile de vinuri italienești faimoase în lumea întreagă.

Dacă îți place și uleiul de măsline uite încă o veste bună: măslinele se culeg tot în perioada asta așa că te poți delecta cu ulei de măsline extra virgin pe săturate. 

5. Poți respira pe plaje…

Finalul sezonului obișnuit în care turiștii (dar și italienii) se înghesuie pe plaje face din lunile de toamnă o perioadă perfectă pentru un drum la malul mării. Cum vremea nu începe să se răcească decât după începutul lui octombrie, te vei putea bucura de plaje aproape pustii și prețuri mai mici, fără să dârdâi pe prosop.

6. …Care mi-amintește de vremea bună din această perioadă

Treaba e simplă: soarele este încă pe cer pentru majoritatea timpului și, ca un bonus, încă încălzește atmosfera dar nu ca vara. Așa că dacă te numeri printre cei care rezistă cu greu gradelor multe din termometre și nu vrei să-ți distrugi bugetul pe o cascadă de înghețate cu care să te răcorești în iulie-august, vino în Italia acum!

Vei putea să te bucuri de plimbări prin orașe, de vizite în locuri turistice sau de croaziere fără să-ți dorești să-ți dai jos și pielea de pe tine.

7. Cultura la puterea a 10-a

Este ceva obișnuit în Italia ca teatrele să se închidă pe perioada verii (și nu doar în Italia). Sezonul începe însă odată cu venirea toamnei, și la teatru și la operă. Scena este apoi pregătită pentru mai multe evenimente de calibru precum este Festivalul de Film de la Roma.

În Bologna, de exemplu, are loc Festivalul de Jazz însă printre aceste evenimente mari sunt presărate zeci de spectacole și fel de fel de alte manifestări artistice peste tot prin peninsulă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.