Bottarga

0
168
Bottarga

Bottarg, butargă în limba română, sunt, pe scurt, icre afumate (de obicei de chefal sau ton) prezervate prin presare, sărare și uscare la soare sau prin afumare.

Pot fi cumpărate și ținute în membrana originală sau în ceară. Sunt în general apreciate oriunde culturile pescărești și otomane se întrepătrund.Fenicienii consumau bottarga însă acest preparat este chiar mai vechi, găsindu-se urme ale consumului său chiar și la egiptenii antici.

Chiar și așa, popularitatea preparatului în zona mării Mediterante se datorează arabilor. Ei și-au adus „battarik-ul” (cuvântul arăbesc pentru Bottarga) și au popularizat în acest mod ceea ce ei numeau „caviarul mediteranei”.

Acest produs se produce mai ales în Sicilia și Sardinia, mai căutat fiind preparatul cu icrele mugilidelor, o familie de pești care cuprinde 72 de specii, care sunt mai mici decât cele de ton.

Cele dintâi se găsesc mai ales în Sardinia și sunt caracterizate de o culoare ca a chihlimbarului care se închide în timp. Gustul este migdalat dar puțin mai amărui în timp ce bottarga de ton are o aromă care duce cu gândul la cimbru.

Bottarga proaspătă este servită în fâșii tăiate subțire cu o doză de ulei de măsline extra virgin deasupra. Pâinea cu unt nu lipsește nici ea însă bottarga poate fi folosită și în salate, cum ar fi cea cu roșii cherry și busuioc. Bottarga maturată poate fi rasă, de exemplu, peste diverse tipuri de paste.

Urmărește pizzasipaste.ro pe FacebookInstagram și YouTube

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.