Carlo Ancelotti revine în fotbalul italian

0
114
Napoli a anunțat despărțirea de fostul lor antrenor, Maurizio Sarri. După trei sezoane în care eroul local și-a purtat echipa către culmile fotbalului italian, conducerea clubului napoletan a decis să termine colaborarea cu Sarri. Aceasta nu a fost însă cea mai mare bombă.
Fără angajament după ce a fost demis de la Bayern München în iarnă, Carlo Ancelotti a ajuns imediat la o înțelegere de principiu cu conducerea lui Napoli. Această bombă, venită de nicăieri, a adus un val mediatic nemaiîntâlnit pentru clubul din sudul Italiei de la aducerea lui Diego Armando Maradona în vara anului 1984.
Pentru Don Carlo, acesta va fi cel de-al cincilea challenge în fotbalul italian, după perioadele petrecute la Reggiana, Parma, Juventus și AC Milan. Fanii echipei Parma își amintesc cu brio de contribuția lui Ancelotti la crearea și creionarea generației de aur de la finele anilor ’90. Cu toate că Alberto Malesani a cules roadele muncii lui Ancelotti, meritele sale sunt incontestabile.
Ulterior, după ce a plecat de la Parma, a urmat challenge-ul juventin. La Juventus, trofeele nu s-au prea lipit de palmaresul său. Cu toate acestea, fanii fotbalului românesc își vor aminti cu o ușoară nostalgie de dubla manșă disputată între Juventus-ul condus de Ancelotti și Ceahlăul Piatra Neamț, din 1999.
După un 1-1 la Piatra Neamț și 0-0 la Torino, Juventus s-a calificat grație golului dat de Tacchinardi în Moldova. Mai mult, la finalul acelui sezon văratic de Intertoto, Ancelotti avea să cucerească primul său trofeu european. Cupa UEFA Intertoto. Prin câștigarea acestei competiții, Juventusul condusul de Don Carlo și-a asigurat prezența în Cupa UEFA, însă, după o prestație derizorie, echipa italiană a fost eliminată în optimi de Celta Vigo.
Perioada Juventus a fost marcată și de ratarea titlurilor din 2000 și, cât și de eliminarea timpurie din grupele Champions League din sezonul 2000/2001. După ce a părăsit echipa din Torino, Carlo Ancelotti a făcut o mică pauză până la următorul angajament. Avea să fie unul care a scris pagini de istorie.
AC Milan era în căutarea unui antrenor, după ce, Fatih Terim eșuase să descifreze tainele clubului milanez. Astfel, în noiembrie 2001, Carlo Ancelotti a semnat un contract cu echipa alături de care s-a consacrat ca jucător în fotbal. În nici doi ani, Don Carlo intra în Pantheonul fotbalului mondial, trecându-și numele în lista selectă a antrenorilor care au Champions League-ul la activ.
În sezonul imediat următor, Ancelotti a condus Milanul de pe margine către ceea ce și astăzi reprezintă unicul titlu în Italia obținut în calitate de antrenor. Doi ani mai târziu, scaunul său și reputația sa au avut de suferit. Scandalul în care a fost implicat întregul fotbal italian era să dinamiteze poziția lui Carletto la AC Milan, însă, doar norocul divin și o înțelegere cu Federația Italiană a salvat Milanul de la o retrogradare care părea certă.
Se spune că în situații limită se văd adevăratele caractere. Exact așa a fost și în situația lui Ancelotti. În sezonul imediat următor de după scandalul Calciopoli, italianul și-a dublat succesul din 2003 și și-a luat revanșa pentru înfrângerea rușinoasă suferită în finala Champions League din 2005.
2007 avea să fie apogeul pentru cariera de antrenor a lui Ancelotti la AC Milan. Pe lângă succesul echipei, Don Carlo l-a ghidat pe Kaka înspre Balonul de Aur. Ironic sau nu, Kaka rămâne și astăzi ultimul fotbalist care a câștigat acest trofeu în afara lui Cristiano Ronaldo și Lionel Messi.
Următoarele două sezoane au reprezentat o adevărată cădere pentru Carlo Ancelotti. În cele din urmă, Carletto a părăsit mult iubitul său club și a plecat către noi și noi challenge-uri. În următori ani, el a câștigat titluri în Anglia, Spania și Franța și și-a betonat și mai mult statutul de legendă a fotbalului mondial.
La nouă distanță, Carlo Ancelotti revine în Serie A, campionatul în care s-a consacrat atât ca fotbalist, cât și ca antrenor. Napoli e noul său challenge, iar echipa napoletană tânzește după trofee. Amintirile în care Maradona făcea legea în oraș (atât la propriu, cât și la figurat) sunt îndepărtate, iar pe măsură ce trec timpurile, cetățenii din Napoli au nevoie de noi și noi povești cu care să se laude peste ani și ani.

Citește și: Un1cul Gianluigi Buffon

Urmărește pizzasipaste.ro pe FacebookInstagram și YouTube

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.