Cele mai bune alegeri pentru o cină de Crăciun în stil italian

0
66

Italienii nu glumesc când vine vorba de tradiții culinare de Crăciun astfel că fiecare regiune are preparatele ei specifice pentru masa de Crăciun însă noi le-am cules pe cele care sperăm că te vor tenta cel mai tare să le incluzi și în meniul tău.

Aperitive

Pizza di scarola este rețeta tradițională napolitană de Crăciun, tipică și regiuni Campania, și se servește ca o farfurie de antipasto. Este umplută cu escarole, un fel de salată alături de anșoa, usturoi și măsline. În plus, spre finalul procesului de preparare se adaugă și stafide. Se numește „pizza di scarola” deoarece aluatul se face la fel ca în cazul unei pizze.

Pizza di scarola

Insalata di Polpo e Patate este, pe limba noastră, o salată cu pui și caracatiță. Prezența fructelor de mare pe masa de Crăciun nu este ceva neobișnuit la italieni, mai ales dacă vorbim de partea din sud. Mai mult decât atât, în seara de Ajun, sunt preferate fructele de mare și nu carnea. Salata aceasta își are originile în regiunea Puglia și este populară deoarece poate fi preparată în avans deși prezența caracatiței o poate face să pară mai pretențioasă. Pe lângă acest ingredient regăsim cartofi fierți, anghinare, capere, pătrunjel, ceapă, ulei de măsline extra virgin și lămâie.

Felul Întâi (Primi)

Tortellini in brodo este supa cu tortellini clasică, specifică zonei Emiliga Romagna. Tortellini nu sunt așa ușor de făcut dacă te decizi să îi faci la tine în casă însă pe lângă satisfacția reușitei, cel mai probabil vor ieși mai gustoși decât cei din comerț. Partea complicată vine atunci când încerci să dai aluatului forma specifică de tortellini. Trebuie să îndoi pasta pentru a forma un triunghi și apoi trebuie să-l îndoi cu ajutorul degetului arătător pentru a-l închide ca pe un pachețel pentru ca să păstrezi conținutul în inăuntru triunghiului. Acum că tot am zis de conținut, uite ce trebuie să conțină, conform Camerei de Comerț din Bologna care a înregistrat rețeta oficială: carne din cotletul de porc, prosciutto crudo, mortadella, parmigiano reggiano, ou și nucșoară.

Tortellini in brodo

Prezența cărnii de porc și a prosciutto-ului în această supă consistentă nu este o anomalie printre specialitățile italienești care se servesc ca prim fel pe masa de Crăciun. În fapt, majoritatea preparatelor care vin după aperitiv sunt cu carne, mai ales în nord. La fel este și ravioli con ripieno di carni miste alla trentina (ravioli cu un mix de carne a la Trentina) sau cannelloni di polenta al ragu (cannelloni cu mămăligă și carne în sos ragu).

Cannelloni di polenta al ragu

Există, totuși, și opțiuni pentru vegetarieni cum ar fi tortelloni verdi di ricotta burro e oro (tortelloni cu spanac umpluți cu brânză ricotta și serviți în sos de tomate cu unt). Există și preparate pentru cei care vor să rămână pe traseul fructelor de mare, de pildă raschiatelli și vermicide, adică spaghete cu sos de fructe de mare sau, mai simplu, paste cu sardine specifice Siciliei.

Felul principal (Secondi) 

Tot din Napoli vine și una dintre propunerile noastre pentru felul principal – capitone fritto. Este vorba despre un preparat în care țiparul are pe el toate luminile reflectoarelor, el fiind încins lent în făină albă și galbenă. Trecând spre nordul țării, departe de pasiunea pentru fructe de mare a locuitorilor din sud, găsim popularul preparat bollito misto. Vei găsi această tocană preparată peste tot în Lombardia și Emilia Romagna cu vită, vițel și cotechino (un fel de cârnat de porc specific italienesc). Și carnea de găină sau chiar cocoș are loc în această tocană atotcuprinzătoare care se fierbe lent două-trei ore cu legume de toate felurile.

Cappone arrosto

Cocoșul are, însă, și preparatul său dedicat – cappone arrosto, adică cocoș fript. Cărnii i se dă o aromă irezistibilă cu ajutorul unui mix de ierburi (rozmarin, salvie etc.) și apoi este băgat la cuptor împreună cu legumele.

Desertul (Dolci)

Struffoli napoletani

La italieni, desertul nu se rezumă la panettone – deși cu asta ne sunt umplute nouă hypermarket-urile în această perioadă. Din contră, în funcție de regiune, varietatea este fantastică. Trebuie degustate, dacă mai e loc, și pandolce genovese, pandoro, mostaccioli, struffoli napoletani, panforte sau cantuccini. Nu vom intra prea mult în detalii însă tot ce trebuie să știi e că merită cu prisosință să lași loc și pentru desert, dacă este de sorginte italienească!

Urmărește pizzasipaste.ro pe FacebookInstagram și YouTube

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.