Expoziția „Il Cinquecento a Firenze”: de la Michelangelo la Giambologna

0
69

Pentru prima oară ai ocazia să vezi o colecție cu totul specială de capodopere semnate de uriași ai artei precum Michelangelo, Andrea del Sarto, Rosso Fiorentino, Bronzino, Giorgio Vasari, Santi di Tito și Giambologna, toate sub același acoperiș în cadrul expoziției „Il Cinquecento a Firenze”. 

Până pe data de 18 ianuarie, Palazzo Strozzi va găzdui expoziția „Il Cinquecento a Firenze” care este dedicată artei celei de-a doua jumătăți a secolului al XVI-lea. Este a treia expoziție și ultima dintr-o serie de expoziții aduse laolaltă de custozii Carlo Falciani și Antonio Natali, prima fiind „Bronzino” în 2010 și apoi „Pontormo e Rosso Fiorentino” în 2014.

Expoziția despre care vorbim acum se află chiar în centrul orașului Florența, care a fost focarul creativ al mișcărilor la care se subscriu operele expuse. Tot acest flux creativ a înflorit în a doua jumătate a secolului al XVI-lea într-o încleștare dintre „metoda modernă” și contrareformism. Toate acestea s-au întâmplat la umbra personalității lui Francesco I de Medici.

Vezi și expoziția dedicată lui Carlo Bononi

Expoziția prezintă peste 70 de opere, atât sculpturi cât și picturi, care arată atât latura „seculară” cât și cea „sacrală” a epocii. Aranjarea este, pe de-o parte una cronologică, însă vei putea observa și o organizare tematică. Michelangelo, Giovanni Stradano, Pontormo sau Mirabello Cavalori sunt doar câțiva dintre pictorii ale căror opere se află pe pereții impresionantului Palazzo Strozzi, sculptori de calibrul lui Giambologna sau Vincenzo Danti gâsindu-și și ei locul pe această paletă a creaților de o măiestrie rar întâlnită.

Numai puțin de 17 opere de artă au fost recondiționate special pentru a fi prezentate în această expoziție, organizatorii conlucrând atât cu entități naționale cât și internaționale pentru a duce la bun sfârșit acest proiect. Un rol-cheie în această muncă a avut-o Fundația „Prietenii Florenței” care a dus la bun sfârșit restaurarea a șase opere.  

Și Expoziția „Take Me (I’m Yours) merită atenția ta

Aș putea continua prin a-ți spune ce veți găsi odată ajunși în interiorul Palatului însă voi păstra acest „secret” în speranța că îți vei face un cadou de sărbători sub forma unei vizite la această expoziție care nu trebuie ratată. Dacă ți-am ridicat măcar puțin mingea la fileu, găsești aici mai multe detalii!

Urmărește pizzasipaste.ro pe FacebookInstagram și YouTube

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.