Lancia Aurelia B20 GT a strălucit la Gran Premio Nuvolari 2017

0
30
Lancia Aurelia B20 GT

Raliul de regularitate pentru mașini clasice ce-l cinstește pe legendarul „Mantovan Zburător”, Tazio Nuvolari, s-a aplecat în fața unei Lancia Aurelia B20 GT adusă de FCA Heritage în cadrul ediției cu numărul 27 a evenimentului.

 Grupul Fiat-Chrysler nu este delăsător când vine vorba de istoria sa, lucru subliniat și în cadrul celei mai recente ediții a raliului de regularitate Gran Premio Tazio Nuvolari care s-a disputat între 12 și 15 septembrie în Italia. Trecând pe lângă malul Adriaticii și pe lângă munții Apenini, raliul este deschis mașinilor construite între 1919 și 1972, mașinile făcând un circuit care pleacă și apoi revnie în Mantova, orașul natal al lui Nuvolari.

Pentru a face trimitere la prima ediție a raliului de la care au trecut 73 de ani, FCA Heritage a aliniat la start un model Lancia Aurelia B20 GT deținător al certificării Lancia Clasiche.

Aceasta, ca și documentul similar pe care-l eliberează Ferrari, arată că mașina este una originală și menținută într-o stare perfectă de funcționare. Alegerea mașinii nu a fost una întâmplătoare căci la acea primă ediție din 1954 învingătorii au pilotat tot o Lancia, celebra D24 – singurul automobil pe care s-au „întâlnit” marii rivali ai aniilor ’50, Alberto Ascari și Juan-Manuel Fangio.

Revenind la Gran Premio Nuvolari, acesta este organizat de Clubul Automobilistic din Mantova, Mantova Corse și de Muzeul Tazio Nuvolari. Lancia Aurelia adusă de FCA Heritage a fost co-pilotată chiar de șeful acestei divizii, Roberto Giolito, alături de Danielle Audetto – fost MD al Lancia și Ferrari.

În ciuda aspectului docil, Lancia Aurelia B20 GT nu este o mașină străină de competiții, participând în multe întreceri ale aniilor ‚50 precum ar fi celebra Mille Miglia. În această dificilă încercare pentru om și mașină (1000 de kilometri pe drumurile publice ale Italiei), Aurelia a reușit o clasare pe poziția secundă la general din chiar prima participare, adăugând și o victorie de clasă la Le Mans în același an, 1951.

Gran Premio Nuvolari este un eveniment menit să păstreze vie memoria marelui pilot al perioadei interbelice Tazio Nuvolari, unul dintre cei mai talentați din câți a dat peninsula italică de la începuturile automobilismului sportiv și până în prezent. Acesta s-a remarcat mai ales în prima parte a aniilor ’30 ca pilot al Alfa-Romeo, a cărei echipă de curse era pe atunci ținută în frâu de nimeni altul decât Enzo Ferrari.

Succesele sale (și alte dovezi de abilitate aproape nemărginită în spatele volanului) sunt prea multe pentru a fi înșirate într-un articol, o vizită la Muzeul Tazio Nuvolari din Mantova fiind o alegere inspirată pentru cei ce vor să știe mai multe despre marele pilot.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.