[DE VĂZUT] Pink Floyd – Live at Pompeii

0
129
Pink Floyd - Live at Pompeii

La prima vedere, te-ai putea întreba care e legătura între o legendară trupă britanică de rock și Italia. Ei bine, Live at Pompeii trece dincolo de orizonturi geografice, demografice, culturale și așa mai departe. Ideea de a filma un documentar în vechiul oraș roman Pompeii le-a venit celor de la Pink Floyd la începutul anilor ’70.

În perpetua căutare a diversității culturale, Roger Waters, David Gilmour, Richard Wright și Nick Mason au găsit o locație ideală în vechiul Pompeii. Orașul roman a fost mistuit complet de erupția vulcanică a Vezuviului din anul 79 d.Cr, iar majoritatea populației a pierit înainte de a putea să fie salvată.

Aflat la o distanță nu tocmai mare de Napoli, un epicentru cultural a Italiei zilelor noastre, Pompeii a fost locația ideală pentru un documentar muzical care rămâne o referință culturală și la aproape jumătate de secol de la lansare.

Live at Pompeii reprezintă un adevărat legământ metafizic între trecut, prezent și viitor. Un concept cu totul aparte propus de Pink Floyd, acest documentar reprezintă de fapt un concert live filmat și înregistrat pe mai multe secțiuni. Locația principală a documentarului este vechiul amfiteatru din Pompeii. Mai mult decât atât, oamenii care s-au ocupat cu producția și regia documentarul au ținut să îmbine elemente vizuale care să reliefeze atât Pompeii, cât și trupa în sine.

Citește și: Descoperiri arheologice din Pompeii la muzeul Madre din Napoli

Combinația care a rezultat din acest joc mirobolant de imagini redă un adevărat bastion muzical și cultural al anilor ’70, fiind probabil cel mai vizionat documentar din istoria muzicii. Filmat și produs între anii 1970-1971, Live at Pompeii a fost lansat în a doua parte a anului 1972. Fiind vorba despre o trupă în vogă în acea vreme, succesul a fost garantat, iar recenziile au fost mai mult decât pozitive.

De la lansarea din 1972, Live at Pompeii a suferit câteva modificări. Dacă inițial, existau opt cântece, la următoarele două relansări, din 1974 și 2002 au mai apărut unele mici modificări. Cu toate acestea, esența nu s-a pierdut deloc, iar ecoul muzicii lor a rămas neschimbat indiferent de versiunea documentarului.

După ce urmărești acest documentar, dacă nu ai făcut-o deja până acum cu sigurnață îți vei dori să ajungi și tu la Pompeii. Vechiul oraș roman rămâne și în zilele noastre unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Italiei. Printre o pizza și o porție zdravănă de paste, dacă vă aflați la Napoli, vă puteți abate pentru a vedea pe viu o mică bucățică a ceea ce a dat vechiul Imperiu Roman istoriei omenirii.

Pink Floyd – Live In Pompeii Original 1972 (Analog Enhanced) from lphanners on Vimeo.

Vizitează Italia: Pompeii, Campania

Urmărește pizzasipaste.ro pe FacebookInstagram și YouTube

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.