Rase de câini din Italia: Cane Corso

Catalin Eddie
Catalin Eddie
"Poți avea universul dacă îmi dai Italia"...asta a scris Giuseppe Verdi în opera sa Atilla... Cam asta simt și eu...?? .....

Temperamental, frumos și seducător, cam aceasta este pe scurt cartea de vizită a rasei Cane Corso.

Nu putem vorbi despre Italia fără să aducem aminte și despre rasele canine originare de aici. Asta pentru că, la fel ca mai toate lucrurile din Peninsulă, câinii italieni au un farmec aparte, o atracție magnetică. Și parcă nimic nu fascinează mai mult decât Mastifii Italieni.

Temperamental, frumos și seducător, cam aceasta este pe scurt cartea de vizită a rasei Cane Corso. Considerat un nou venit în lumea modernă a chinologiei, deoarece primul proiect de standard a fost elaborat în 1987 iar rasa a fost recunoscută de Federația Chinologică Internațională (FCI) in 1996, Cane Corso nu este nici pe departe atât de „tânăr”.

Cane Corso este una din cele două rase care se încadrează în tipul mastifilor italieni

Cane Corso- Thor

Cane Corso este una din cele două rase care se încadrează în tipul mastifilor italieni, care descind din Canis Pugnaces. Atât Cane Corso cât și Mastino Napoletanul sunt urmașii de drept ai temutului câine de război al romanilor. Numele „corso” derivă din latinul „cohors” sau „cors”, lucru care ne indică și una dintre îndeletnicirile acestui câine, anume însoțirea cohortelor legiunilor romane. Puternic și aspectuos, Cane Corso este un molossoid destul de mare, dar fără a fi greoi sau foarte masiv. Temperamental și seducător, este un adevărat meridional dinamic, dar, în același timp, calm și liniștit .

Așadar, Cane Corso a fost și este, în primul rând, un temut gardian așa că cei care se aventurează pe teritoriul lui regretă amarnic această imprudență. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, i-au fost incredințate si alte sarcini. Chiar până pe la jumătatea secolului trecut, era foarte apreciat pentru calitățile lui de paznic al cirezilor de vite. Veghea asupra animalelor pe care le însoțea la pășune, protejându-le împotriva prădătorilor și hoților

Apoi, timp de secole, a fost folosit la vânătoarea de animale mari, în primul rând bursuci (vânarea acestora este o adevărată tradiție în Italia) și porci mistreți (aflăm, de exemplu, că a facut parte din haitele lui Gaston Fébus, autorul celebrei lucrări „Livre de la chasse”). Acesta este motivul pentru care se obișnuia să i se taie foarte scurt coada și urechile.

Având un autentic temperament meridional, merită povestit și faptul că, deseori, era îngerul păzitor al damelor de companie care îl foloseau pentru a intimida clienții prea obraznici sau rău platnici. Evident, precum toți câinii de acest tip, strămoșii lui sunt masivii moloși antici, folosiți de romani în arene și în războaie.

Cu toate acestea, moloșii masivi, de tipul Mastino, au avut, de-a lungul timpului, prioritate în selecție, fiind crescuți cu predilecție la curțile nobililor, atât pentru că erau impunători, impresionanți, dar și deoarece numai cei bogați își puteau permite să hrănească niște câini atât de mari. Cane Corso și alți moloși asemănători lui, fiind mai ușor de întreținut și polivalenți, au rămas în grija țăranilor și fermierilor și, cu timpul, mulți au dispărut (unul dintre cei mai celebri „dispăruți” a fost Bullenbeisserul, strămoșul direct al Boxerului actual, câine care, de altfel, semănă foarte mult cu Cane Corso).

Astfel, la jumătatea secolului al XX-lea, provincia Puglia, din sudul Italiei, și regiunile limitrofe, erau aproape ultimele locuri unde se mai puteau găsi exemplare de Cane Corso. Este foarte posibil ca arealul de origine a Cane Corso, Cane Guzzo, Cane Corsicano sau Mastino Napoletano, adică regiunile din sudul Italiei (în care „nordiștii” nu se prea aventurau), să fi fost principalul motiv pentru care, până la jumătatea secolului trecut, aceste rase au fost ignorate de chinologii italieni.

În anul 1970, situația rasei era cel puțin îngrijorătoare. Puține exemplare mai puteau fi găsite, și asta prin regiuni izolate din sud în curțile țăranilor. Aceștia încă foloseau câinii în mod tradițional păstrând astfel caracteristicile rasei. Cu ajutorul unor pasionați și entuziaști ai rasei, dintre care amintim pe Giovanni Bonnetti, Paolo Breber și Stefano Gandolfi, acest frumos moloss a reușit să renască din propria cenușă. Acum, Cane Corso este o rasă populară, iubită și apreciată pe întreg cuprinsul globului.

Unul dintre atuurile rasei Cane Corso este caracterul

Unul dintre atuurile rasei este caracterul. Principala caracteristică a psihicului unui Cane Corso este echilibrul, o calitate foarte importantă, care ar trebui sa fie prezentă la orice câine de protecție. Cane Corso a rămas același paznic eficient de acum câteva secole, atât doar că acum el nu mai patrulează, vigilent, asigurând protecția unei cirezi aflate la pășune, ci s-a specializat în meseria de bodyguard. El preferă să stea cât mai mult timp în preajma stăpânului și să observe atent tot ce se întâmplă în jur.

Față de străini este neîncrezător, le analizează mișcările și intențiile, dar nu este impulsiv și nu acționează decât dacă stăpânul se află, cu adevărat, în pericol. De altfel, datorită caracterului său echilibrat, este deseori folosit ca auxiliar al polițiștilor italieni. Dar, înainte de toate, Cane Corso știe să fie un excelent câine de familie. Se adaptează la aproape orice mediu, fie într-un apartament, fie la curte, cu condiția să nu i se impună un regim de viață prea sedentar și să nu stea afară, în frig (este o rasă originară din sudul însorit al Italiei totuși!). Este dinamic atunci când iese în natură, dar, o dată reîntors în casă, este atât de liniștit că poți aproape să uiți de el.

Acesta este Cane Corso,un „italiano vero” cu o istorie lungă și zbuciumată.Un câine care a reușit să se adapteze vremurilor, să facă față intemperiilor și să sfideze dispariția. Popularitatea acestui „molossoid de generație nouă” a depășit cu mult așteptările pasionaților care, cu numai două decenii în urmă, luptau să salveze rasa de la dispariție.

Foto: Andrei Toboșaru

Urmărește pizzasipaste.ro pe Facebook și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

More Recipes Like This

- Advertisement -spot_img