[REȚETĂ] Ciabatta

Berti Panaiot
Berti Panaiot
Primul cuvânt legat de Italia, pe care l-am auzit când eram foarte, foarte mic, a fost Ferrari. Acum pe lista de preferințe s-au adăugat pizza, paste și nu, numai. Atunci când vreau o vacanță perfectă, îmi fac bagajul și plec spre Italia.

Și cum este la modă să faci pâine în casă, perioada aceasta, ce ar fi dacă ai încerca și rețeta aceasta de ciabatta?

Ciabatta este un tip de pâine foarte popular în Italia, denumit astfel dupa forma sa, ca „talpa” unui papuc (chiabatta = papuc în italiană)… un papuc mai grosolan, nu unul fin și elegant.

Ingrediente (pentru 2 ciabatte)

200g de făină pentru pâine
4g sare
2g drojdie proaspătă sau 1g drojdie uscată activă
150ml apă caldă
3 linguri de ulei de măsline

reteta_ciabatta

Mod de preparare

Într-un bol mai mic, amestecă făina cu sarea. Acesta este mixul uscat.

Într-un bol mai mare, dizolvă drojdia în apă. Amestecă până la dizolvarea completă. Acesta este mixul umed.

Adaugă mixul uscat peste mixul umed. Amestecă cu o lingură de lemn până în momentul în care obții un aluat elastic și foarte lipicios.

Unge cu ulei de măsline un al treilea bol, mai mare. Așează aluatul lipicios în acest bol, acoperă-l și lasă-l la „odihnit” pentru 1 oră.

După o oră, împachetează foarte delicat de 2 ori aluatul (cu mare grijă, pentru a nu sparge „bulele” de aer), și lasă-l din nou la odihnit în bolul acoperit timp de 1 oră. Acest pas trebuie repetat de 3 ori, adăugând de fiecare dată și puțin ulei în bol pentru a nu se lipi aluatul. În total deci vor fi 4 ore de odihnă și 3 sesiuni de pliere – împachetare.

La finalul acestor 4 ore, aluatul trebuie să fie bine crescut și foarte pufos.

Transferă aluatul pe o suprafața curată de lucru, pe care se presară în prealabil faină, din belșug. Atenție și la transferul aluatului, să nu spargi „bulele” de aer.

Împarte aluatul în 2 bucăți egale, folosind un cuțit. Dacă vrei să fii sigură că cele 2 ciabatte sunt identice, poți și cântări bucățile, la noi nu a fost cazul, am împărțit la ochi… Am folosit cantitatea dublă de ingrediente, așa că în final am avut chiar 4 bucăți și deloc egale.

Presară făină în palme și „modelează” pâinicile în forma de papuc (ciabatta). Așează-le pe o tavă pregătită cu hârtie de copt. Mai lasă-le la odihnit încă 5-10 minute.

În acest timp, se preîncălzește cuptorul la 240 grade.

Ciabattele se coc în cuptor timp de 15 minute sau până se rumenesc plăcut. Nu ai nevoie de abur pentru că aluatul de ciabatta este suficient de umed pentru a-și crea aburul necesar.

Ciabattele trebuie să fie foarte moi și pufoase în interior și crocante în exterior. Se pot verifica dacă sunt făcute, ciocănind ușor în crusta de pe spate: trebuie să sune a gol…

Sfaturi

Folosește făină 650 dacă este românească sau 00 dacă iei italienească. Noi am folosit făină 00 de la Barilla, care este perfectă pentru astfel de aluaturi.

În ceea ce privește uleiul de măsline, foloseșt ulei de cea mai bună calitate pentru a obține o pâine aerată, cu înveliș crocant, absolut genială cu puțin ulei de măsline combinat cu oțet balsamic, Italian style.

reteta_ciabatta

Recomandarea noastră

Adaugă și usturoi. Adaugă și usturoi. Adaugă și usturoi. ?

Fii creativ! Poți adăuga în compoziție roșii uscate, măsline sau usturoi.

Urmărește pizzasipaste.ro pe FacebookInstagram și YouTube

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

More Recipes Like This

- Advertisement -spot_img