25 minute
25 minute



4 x

Paste
Italia
Italienii spun că aceste paste merg bine pe la miezul nopții, noi spunem că fusilli cu ricotta și smântână sunt atât de delicioase încât merg oricând.
Această rețetă de Fusilli cu ricotta și smântână face parte din categoria care poartă în italiană numele de Pasta di Mezzanotte (pastele de la miezul nopții) pentru că atunci sunt de obicei consumate de italieni, după o petrecere, când ajung acasă înfometați. Sosul bogat și sățios este perfect după câteva pahare, pentru a preveni mahmureala.
Ingrediente (pentru 4 porții):
400 grame fusilli
3 gălbenușuri de ou
7 linguri de parmezan proaspăt ras
300 grame ricotta
60 ml smântână lichidă
nucșoară
40 grame de unt
sare și piper
Mod de preparare
Fierbe pastele în apă cu sare conform indicațiilor de pe ambalaj. Respectă timpul de fierbere pentru a le păstra al dente.
În același timp, apucă-te de prepararea sosului. Amestecă într-un bol gălbenușurile, parmezanu ras și ricotta. Adaugă apoi și smântâna și amestecă din nou, cu o furculiță.
Asezonează cu nucșoară (noi am pus un vârf generos de linguriță), sare și piper, după gust.
După ce s-au fiert pastele, strecoară-le bine. Pune cratița curată înapoi pe foc mediu și adaugă untul în ea. Când s-a topit, adaugă pastele și amestecă viguros 1-2 minute.
Oprește focul și adaugă sosul cu ricotta deasupra. Amestecă-le bine 10-15 secunde, asigurându-te ca pastele sunt bine acoperite de sos.
Se servesc imediat, în boluri încălzite în prealabil.
Sfaturi
Noi am folosit ricotta salata proaspăt rasă, care are o textură similară cu a parmezanului ras fin, dar poți folosi orice tip de brânză ricotta găsești.
Poți folosi în loc de pastele fusilli, penne, rigatoni sau elicoidali, ideea este să folosești paste cu nervuri și care rețin mai mult sos pe suprafața lor.