15 minute
20 minute



4 x

Paste
Lazio
Amatriciana este un sos clasic de roșii care a primit numele după orașul Amatrice, din regiunea Lazio. Așadar rețeta de Penne all’Amatriciana (cu sos de roșii și ardei iute) este una clasică din bucătăria italiană.
Atunci când ajungi la Roma vei vedea în meniurile tuturor restaurantelor acest preparat. Penne all’Amatriciana (cu sos de roșii și ardei iute) se poate prepara și cu spaghete sau bucatini (paste mai groase cu o gaură pe centru). Sunt savuroase și ușor de făcut în casă și, cu siguranță, te vor duce cu gândul la o plimbare pe străzile Romei.
Ingrediente (pentru 4 porții):
350 grame paste penne
15 ml (o lingură) ulei de măsline
1 ceapă mică
150 grame pancetta
1 ardei iute proaspăt
400 grame roșii
45 ml vin alb sec
35-40 grame (3 – 4 linguri) brânză Pecorino rasă
sare, piper
Mod de preparare
Toacă ceapa mărunt, tăie ardeiul în fâșii subțiri și pancetta în cubulețe. Roșiile se taie cubulețe.
Încinge uleiul, într-o cratiță de dimensiune medie, și călește, la foc mic, ceapa, pancetta și ardeiul timp de 5 – 7 minute.
Adaugă apoi roșiile tăiate cuburi și vinul. Noi am folosit un Traminer Aromatico de la Gorgandin.
Adu totul la punctul de fierbere amestecând ușor. Acoperă apoi cratița cu un capac și lasă totul la foc mic timp de 15 – 20 de minute, amestecând din când în când.
Asezonează sosul, după gust, cu sare, piper, când este gata.
În același timp fierbe pastele penne în apă cu sare conform indicațiilor de pe pachet. Respectă timpul de fierbere pentru a le păstra al dente.
După fierbere, scurge pastele de apă și pune-le într-un castron mai mare, încălzit ușor. Adaugă sosul peste paste și amestecă până când sosul se distribuie uniform pe toate pastele.
Apoi presară deasupra brânza Pecorino rasă.
Se servește imediat.
Sfaturi
Pentru această rețetă se pot folosi și spaghette sau bucatini.
Atenție când cureți ardeiul iute de sâmburi. Poți gusta înainte dacă nu vrei să fie un sos foarte picant. Eventual, dacă nu-ți place un sos picant, poți folosi un alt tip de ardei.
Dacă nu ai la îndemână pancetta poți folosi și bacon. Pancetta este ușor mai sărată decât baconul, așa că ține cont de acest aspect atunci când asezonezi sosul cu sare și piper.
Poți folosi roșii proaspete sau roșii din conservă. Noi am folosit pentru această rețetă roșii proaspete.
Recomandarea noastră
Penne all’Amatriciana merg perfect cu un pahar de vin alb, același pe care l-ai folosit pentru prepararea sosului. Îți recomandăm să încerci un Traminer Aromartico de la Gorgandin.