Ricotta Romana

Berti Panaiot
Berti Panaiot
Primul cuvânt legat de Italia, pe care l-am auzit când eram foarte, foarte mic, a fost Ferrari. Acum pe lista de preferințe s-au adăugat pizza, paste și nu, numai. Atunci când vreau o vacanță perfectă, îmi fac bagajul și plec spre Italia.

Ricotta, un fel de brânză care se produce în Italia de sute de ani, are la origini zerul din laptele de oaie. 

Ricotta se produce din resturile rămase din producția altor tipuri de brânză (mascarpone sau provolone) sau din cheagul laptelui după separarea zerului, în special din zer de lapte de oaie.

Cuvântul „ricotta” înseamnă în italiană „refiert”, fapt ce arată că zerul a fost tratat termic. Originea sa se pare că este un tip de brânză, „oxygala”, din Grecia. Ricotta se mânâncă cu mămăligă sau pâine.

Laptele din care se face Ricotta trebuie să provină din rasele de oaie Sarda, Comisana, Sopravvissana sau Massese, care trebuie crescute doar în regiunea Lazio. Asta deoarece zona respectivă, cu climatul ei aparte, îi oferă brânzei o aromă specială, dulce. Acest gust dulceag este cel care delimitează Ricotta Romana de alte tipuri de ricotta.

Conform regulilor de preparare, este permisă adăugarea a mai mult conținut în timp ce zerul se încinge la temperaturi de 50-60 grade Celsius însă e important ca procentul de zer să nu depășească 15% (față de cantitatea de lapte). Temperatura este apoi crescută la 85-90 de grade Celsius până apar cocoloașe la suprafață, care sunt proteinele ce ies din zer. Acestea sunt lăsate să se solidifice fără a se mai încălzi conținutul.

După cinci minute, ricotta este transferată în coșuri conice (cele mai mari sunt de 2 kg). Brânza este lăsată în aceste coșuri la scurs undeva între 8 și 24 de ore și apoi se pune în camere uscate și răcoroase.

Ricotta poate fi ținută doar câteva zile la temperaturi de 4 grade Celsius unde ar trebui să capete o textură ca niște bulgări albi și un gust dulceag. Ricotta merge servită cu o varietate de preparate însă poate fi mâncată și cu alte produse lactate, compot, miere sau unele deserturi.

Încearcă și rețeta: Farfalle cu șuncă, rucola și muguri de pin

Urmărește pizzasipaste.ro pe FacebookInstagram și YouTube

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

More Recipes Like This

- Advertisement -spot_img