Spongata

Berti Panaiot
Berti Panaiot
Primul cuvânt legat de Italia, pe care l-am auzit când eram foarte, foarte mic, a fost Ferrari. Acum pe lista de preferințe s-au adăugat pizza, paste și nu, numai. Atunci când vreau o vacanță perfectă, îmi fac bagajul și plec spre Italia.

Spongata este o prăjitură plată și rotundă, făcută dintr-un aluat crocant de patiserie și acoperită cu zahăr. Înăuntru se ascunde o umplutură puternic aromată cu accente picante.

Originile sale vin de undeva din secolul al XIV-lea, numele venind de la cuvântul italian pentru burete (se face referire la aparența și textura umpluturii).

În procesul de creație al acestui preparat intră pâinea prăjită, prăjiturelele amaretti, mierea, nucile, mugurii de pin, zahărul, stafidele, cuișoare, nucșoara, scorțișoara, portocala rasă și vinul alb. Ceea ce nu se cunoaște, însă, e cum ajuns spongata în Italia, unii considerând că se păstrează din vremea romanilor.

Zona în care se produce sponagata cel mai mult este Brescello deși o regăsim și în Reggio Emilia. O mai putem mânca și în zone precum Bercetto, Casio și chiar Modena. Pontremoli este, în mod tradițional, o altă casă a acestei prăjituri pe care a consumat-o chiar și marele compozitor Giuseppe Verdi pe când compunea Don Carlos. În fiecare dintre aceste regiuni, rețeta diferă puțin, oamenii dându-i de-alungul veacurilor note locale.

În trecut, spongata se făcea pe timpul iernii – odată cu începutul lui noiembrie. Aceasta era apoi depozitată în recipiente speciale de dimensiuni generoase. Astăzi, însă, cererea o face să fie disponibilă pe tot parcursul anului și există chiar și o variantă cu ciocolată!

Încearcă și rețeta: Baci di Dama cu nutella

Urmărește pizzasipaste.ro pe FacebookInstagram și YouTube

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

More Recipes Like This

- Advertisement -spot_img