Tot ce ai nevoie pentru un Crăciun în stil italian

Mihai Fira
Mihai Firahttp://www.pizzasipaste.ro
Mă pot considera un iubitor al spiritului Italiei care m-a cuprins încă de la prima vizită însă inima mi-a fost capturată mai tare de mașinile sale și de pizza - a match made in heaven.

Ca și la noi, și italienii își ornează urbele cu decorațiuni luminoase iar magazinele își umplu vitrinele de beteală și globuri însă tradițiile de Crăciun din peninsulă sunt mult mai multe decât ceea ce vezi, la suprafață, într-o plimbare prin oraș. 

Cultura italiană este presărată cu tradiții vechi cu ocazia sărbătorilor de Crăciun pe care trebuie să le încerci. Am adus laolaltă câteva care ni s-au părut cele mai interesante.

Bunătățile specifice 

În funcție de regiunea în care călătorești, vei găsi gustări și dulciuri specifice însă un lucru este constant: prezența cozonacului panettone de origine milaneză. Acest produs se găsește și la noi prin hypermarket-uri însă originalul din Italia este o altă poveste, mai ales dacă vorbim de cele făcute în patiserii cu tradiție.

Trebuie să vizitezi cartierul Montenapoleone din Milano de sărbători

Presepi

Presepi (presepe la singular) sunt reconstituirile după scena nașterii lui Iisus Hristos care împânzesc Italia de la un colț la altul în timpul sezonului festiv. Se pare că omul care a pus bazele acestei tradiții este Sf. Francisc din Assisi tocmai în secolul al XIII-lea. Vei găsi mai multe astfel de reconstituiri în zona de sud unde poți da și peste reinterpretări ale acestui moment în care locul Fecioarei Maria și a Mântuitorului sunt preluate de persoane la modă din zilele noastre…

La Befana este reprezentată în multe feluri, după gusturile artistului

Preparate de Crăciun

În mod tradițional, masa de Ajun este lipsită de carne la italieni – înafară de pește. Produsele care umplu mesele diferă de la regiune la regiune așa că pregătește-te să fii surprins. Pe data de 25 decembrie, în Ziua de Crăciun, pe masă își face loc și carnea. În plus, în zone din apropierea orașului Bologna, trebuie să încerci Tortellini in Brodo, o supă consistentă cu tortellini, evident.

La Befana

Înainte ca Moș Crăciun să-și facă loc în inimile copiilor din Italia, personajul care aducea celor mici cadouri era La Befana, o vrăjitoare a Crăciunului. Conform legendei, La Befana ar fi fost o femeie la care cei trei magi s-ar fi oprit pentru a-i cere ajutorul în găsirea Mântuitorului.

Aceștia au rugat-o apoi să li se alăture însă aceasta i-a refuzat. Ulterior, La Befana a fost vizitată și de păstori care i-au propus și ei la rândul lor să li se alăture însă bătrâna a refuzat și de această dată. Astfel, în prezent, ea cutreieră lumea pe mătura sa în seara de 5 ianuarie și lasă cadouri copiilor în speranța că unul dintre ei este Iisus.

Citește și: Crăciunul se savurează și cu bere Nöel Liquirizia

Urmărește pizzasipaste.ro pe FacebookInstagram și YouTube

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

More Recipes Like This

- Advertisement -spot_img