Utopii radicale la Palazzo Strozzi din Florența

0
41

Palazzo Strozzi gâzduiește până pe 21 ianuarie 2018 expoziția „Utopii radicale. Mai mult decât arhitectură: Florența între 1966 și 1976”. Aceasta este o expoziție care celebrează mișcarea radicală ce a înflorit în Florența aniilor ’60-’70 care e de neratat dacă și tu ești fan al acestui stil. 

Ca într-un dialog kaleidoscopic între obiecte de artă, filmări, instalații variate și alte elemente din lumea teatrală, expoziția este prima care aduce sub același acoperiș munca unor artiști precum Archizoom, Remo Buti, 9999, Superstudio, Gianni Pettena, UFO sau Zziggurat. Întreg perimetrul este umplut cu peste 320 de obiecte care reprezintă o mostră relevatoare pentru mișcarea radicală din Florența din urmă cu mai bine de patru decenii.

De la mobilier la artă între limitele ramei – poți vedea de toate în această expoziție

Pornită din sânul Facultății de Arhitectură a Univeristății din Florența, această generație de artiști a fost prima din peninsulă care s-a prins în „hora” care acapara întreg globul în căutarea unei noi forme de exprimare în arhitectură. Aceasta își dorea să combine un fel de utopie arhitecturală cu cele mai noi descoperiri din lumea tehnicii. Alte grupuri de pe mapamond care s-au „bălăcit” printre aceste concepte se numără Buckminster Fuller din Statele Unite, Otto Frei din Germania, Archigram din Marea Britanie sau Yona Friedman în Franța.

Citește despre o altă expoziție mai altfel, „Take Me (I’m Yours)”

Elementul-cheie al mișcării radicale de design din Florența, cunoscută în acea perioadă și sub denumirile de „supra-arhitectură” sau „contra design”, a fost o interacțiune apropiată între dezvoltările din această arie a design-ului de clădiri cu artele vizuale. Astfel, artiștii au trecut de granițele arhitecturii împingând „radicalismul” și în alte discipline artistice, lucru evident și în spectacolele pe care le făceau ad-hoc în sânul orașului în acea perioadă.

Treci printre coloane și uite-te uimit…

Printr-o vizită la Palazzo Strozzi te vei familiariza sau, de ce nu, reîntâlni cu elemente ale acestei mișcări, din perioada de debut și până la cea în care a avut un impact internațional. În plus, vei putea vedea amprenta pe care au lăsat-o în istorie arhitecți ca Bernard TschumiZaha Hadid sau Rem Koolhaas. În fapt, munca acestor artiști este atât de importantă încât obiecte care fac parte mișcării își găsesc acum locul și în Centrul Pompidou sau MoMA.

Vezi și expoziția asta care-l include pe Michelangelo dacă tot ajungi la Florența

Urmărește pizzasipaste.ro pe FacebookInstagram și YouTube

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.